HCRV

U organizaciji Lokalnog volonterskog centra VolonterKA, kojeg vodi udruga Carpe Diem, 29.9. 2018. održan je 6. po redu Festival volonterstva; jednodnevno događanje koje ima za cilj povećati vidljivost volonterskog rada, promovirati i poticati volonterski rad u Karlovcu kao i pojačati svijest građana o dobrobiti volontiranja za cijelu lokalnu zajednicu te o potrebi vrednovanja volonterskog rada.

Klub mladih volontera/ki iz Pule, kojeg,pod projektom "Volontiranje - snaga mladih", vode Volonterski centar Istra i Udruga ZUM iz Pule, organizirao je i proveo javnu volontersku akciju "Samo ljubav, ništa nasilje!" na dan Valentinova - 14.2.2018. na glavnoj tržnici u Puli.

Volonterski centar Vukovarsko-srijemske županije proveo je partnerski projekt UZOR - Učimo zajedno, opažamo, reagiramo. Ciljevi projekta bili su ojačati kapacitete organizatroa volontiranja na području Vukovarsko-srijemske županije, povećati broj programa školskog volontiranja i promovirati volontiranje mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pružati pomoć u učenju djeci u udomiteljskim obiteljima, uspostaviti model suradnje centara za socijalnu skrb i organizatora volontiranja i ojačati institucionalno prepoznavanje i vrednovanje volontiranja mladih.

Projekt Poriv – Podrška razvoju infrastrukture volonterstva provodi Udruga za razvoj civilnog društva SMART iz rijeke s partnerima Volonerskim centrom Istra, Udrugom za poticanje kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih Carpe Diem, Domom za odgoj djece i mladeži Rijeka i Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva. Projekt  je  usmjeren ka rješavanju problema nedostatne razvijenosti kapaciteta ključnih dionika u razvoju i promociji volonterstva – organizatora volontiranja i volonterskih centara

U svibnju 2018. u sklopu projekta iz programa Erasmus plus provedena je ekološka volonterska akcija čišćenja obale rijeke Kupe. U akciji su sudjelovali volonteri, učenici i učitelji škole "Slava Raškaj" iz Ozlja te zaposlenici Volonterskog centra Kupa. Osim čišćenja obale rijeke, volonteri su održali i predavanje o važnosti recikliranja, ali i zorno prikazali što se može napraviti od prikupljenog otpada - izradili su skulpturu ribe. U akciji je sudjelovalo 26 učenika osnovne škole.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva javnu manifestaciju HRVATSKA VOLONTIRA proveo je osmu godinu zaredom,  sa željom da ukažemo na značaj volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni. Volontiranjem zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu.

U studenom 2018. Udruga IKS iz Petrinje u OŠ Glina održala je lutkarsku predstavu pod nazivom "Budi cool - volontiraj" kroz projekt "Moja škola - zajednica sa srcem". Predstava je namijenjena učenicima nižih razreda osnovne škole, a cilj joj je upoznati djecu s pojmom volonterstva. Ova zabavna i poučna predstava probudila je zanimanje o vrijednosti volonterstva i ukazala na  važnost uključivanja i angažmana šire školske zajednice u provedbi aktivnosti za opću dobrobit.

Oazin" volonterski centar – lokalni volonterski centar Beli Manastir održao je u novootvorenom dnevnom boravku volontersku akciju pod imenom "Seniori za seniore". Akcija se održala u rujnu 2018. te se njome obilježio Međunarodni dan starijih osoba, koji se obilježava 1. listopada. Kroz kreativne radionice pod vodstvom Ane Jeličić izrađene su čestitke za bivše i sadašnje "Oazine" korisnike. Zanimljivost akcije je u tome što su većina volonterki osobe starije životne dobi, po čemu je akcija i dobila ime.

Europski volonterski centar, Hrvatski centar za razvoj volonterstva, Udruga za razvoj civilnog društva "SMART", Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture i Grad Rijeka su 19. i 20. travnja u Rijeci organizirali konferenciju pod nazivom "Volontiranje u kulturi".  Konferencija je bila usmjerena izgradnji kapaciteta raznih aktera u kulturi, onoj nezavisnoj i institucionalnoj kao i volonterskim centrima čija je podrška oko uključivanja i rada s volonterima na raspolaganju organizacijama.

Volonterski centar Zadar je do kraja studenog 2018. provodio partnerski projekt „Volonterska šuma – Umrežavanje i podrška organizatorima volontiranja za održivi razvoj volonterstva“. Projekt je pridonio povećanju broja kvalitetnih i održivih volonterskih programa i programa školskog volontiranja i odgoja za  volontiranje u slabije razvijenim dijelovima Zadarske županije.

Europski volonterski centar (CEV) održao je jesenji kongres (25.-26. listopada 2018) na kojem se okupilo više od 100 sudionika iz 30 zemalja. Na kongresu se razgovaralo o nadolazećim trendovima u razvoju volonterstva,  postizanju kvalitete i razmjeni iskustava u mentoriranju volontera. Čula su se i iskustva danskog Aarhusa u afirmiranju statusa europske prijestolnice volontiranja te su se predstavili kandidati za prijestolnicu volontiranja za 2020. godinu - Padova (Italija)  i Stirling (Škotska). Predstavljeno je i međunarodno istraživanje o mjerenju utjecaja volontiranja na socijalnu inkluziju mladih kroz projekt Making it matter kao i program projekta ViS-a-ViE - Volunteering in Solidarity.

Cilj "Making it matter" projekta, u sklopu programa Erasmus +, je stvaranje metoda i indikatora za mjerenje utjecaja koji će pomoći organizatorima volontiranja da razumiju ključne prednosti i oblikuju inkluzivnije volonterske programe. Također će pomoći institucijama i donositeljima odluka da oblikuju politike i programe pomoći putem usporedivih usustavljenih podataka o okolnostima u kojima je volontiranje korisno za osobni razvoj, osnaživanje i inkluziju mladih osoba.