Tijekom školske godine 2021./22. Dkolektiv – organizacija za društveni razvoj provela je projekt „Snaga sudjelovanja – obrazovanje za volontiranje“ usmjeren na izgradnju i osnaživanje podrške, infrastrukture i kapaciteta škola i zajednica za volonterski angažman djece i mladih. Jedan od rezultata projekta je vodič za volontiranje u ruralnim sredinama koji je nastao kako bi približio značaj dobrovoljnog udruživanja i potaknuo volontiranje u manjim lokalnim zajednicama.


Vodič „Mala zajednica, velika snaga“ namijenjen je osnovnim školama, neprofitnim organizacijama i jedinicama lokalne samouprave, ali i svim pojedincima koji žele razvijati svoju zajednicu kroz suradnički odnos, korištenje vlastitih dostupnih resursa i volonterski angažman članova zajednice.
Prvi dio vodiča bavi se specifičnostima i izazovima volontiranja u ruralnim područjima, dok je drugi dio vodiča posvećen školi kao središnjem mjestu razvoja ruralnog volontiranja koje predstavlja sponu između lokalnog stanovništva i zajednice te kao jednom od glavnih pokretača volonterskih aktivnosti u zajednici.

Mala zajednica
Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, a DKolektiv proveo ga je u partnerstvu sa školama: OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ (Levanjska Varoš), OŠ „Vladimir Nazor“ (Komletinci), OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ (Strizivojna) i OŠ Ljudevita Gaja (Osijek).