20 volontera, u dobi od 18 do 30 godina iz Belgije, Češke, Francuske, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Srbije, Portugala,Slovačke, Španjolske, Ukrajine i Hrvatske, od kojih 15 iz navedenih zemalja i 5 iz Hrvatske motivirani da volontiraju i ekološki doprinesu zajednici Pirovac, započeli su svoje volontersko iskustvo s danom 5. srpnja 2022.


Projekt PRONI Centra “Zeleniji, pristupačniji i viralni Pirovac” s naglaskom na timsko volontiranje, trajat će 20 dana, od 5. do 25. srpnja 2022. godine i realizirat će se u Pirovcu, Općina Pirovac.
Međusobno upoznavanje, predstavljanje programa za timsko volontiranje u okviru programa Europske snage solidarnosti te Youthpassa – alata za praćenje razvoja kompetencija mladih tijekom volontiranja početne su točke rada timskog volontiranja. Nakon mapirana zajednice i uvida u ekološku situaciju mjesta Pirovac, volonteri se pripremaju za timski rad i akcije u zajednici u suradnji s učenicima, organizacijama i Općinom Pirovac koji su dolazak volontera u njihovu zajednicu srdačno pozdravili.
Posebno želimo istaknuti značaj međunarodnih volontera koji volontiraju u PRONI Centru (uredi Vukovar i Osijek), u okviru programa Europske snage solidarnosti – individualno volontiranje, koji su mlade iz Vukovara i Osijeka, kao i svoje prijatelje informirali o mogućnosti timskog volontiranja i benefitima programa Europske snage solidarnosti.
Upravo smo time postigli pozitivan utjecaj na mlade da se prijave na timsko volontiranje i sebi otvore put za stjecanje prvog volonterskog iskustva u okviru ESS programa.
Projekt “Zeleniji, pristupačniji i viralni Pirovac” sufinanciran je sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

Timsko volontiranje Pirovac

Volonteri izradili publikaciju o Pirovcu

U okviru timskog volontiranja, kroz projekt PRONI Centra za socijalno podučavanje “Zeleni, pristupačniji i viralni Pirovac“, volonteri su izradili publikaciju kojom promiču važnost zaštite okoliša u Pirovcu.
Koristeći metodu Photovoice, prikazali su ljepote i prednosti Pirovca kao mjesta za odmor i uživanje, a koje je važno i sačuvati. S druge strane, detektirali su postojeće ekološke izazove s kojima se Pirovac danas suočava.
Publikacija je samo dio kampanje koju volonteri trenutno pripremaju, a koja će, u cilju podizanja svijesti lokalnog stanovništva o održivom razvoju i važnosti ekološkog pristupa u zajednici te rješavanje problema i motiviranje na sudjelovanje u volonterskim aktivnostima, biti provedena u fizočkom i virtualnom okruženju.
Publikaciju možete pronaći na poveznici: https://issuu.com/pronicentar/docs/photovoice_-_greener_accessible_and_viral_pirovac
Projekt “Zeleniji, pristupačniji i viralni Pirovac” sufinanciran je sredstvima Europskih snaga solidarnosti Europske unije.