Stjecanje kompetencija kroz volontiranje
aktivnosti

Stjecanje kompetencija kroz volontiranje

Volontiranje razvija niz osobnih, socijalnih, organizacijskih i profesionalnih kompetencija koje vam osiguravaju bolje i lakše snalaženje u raznim poslovima i u svakodnevnom životu.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva

Hrvatski centar za razvoj volonterstva

Hrvatski centar za razvoj volonterstva doprinosi izgradnji otvorenog, demokratičnog i vitalnog društva koje počiva na aktivnom sudjelovanju građana. Osnovna misija Centra je predvoditi razvoj i pružiti podršku jačanju resursa za afirmaciju volonterstva u Republici Hrvatskoj.

U sklopu projekta "Godine nisu važne", Udruga KAS Sisak (nositelj projekta) uz Agenciju lokalne demokracije Sisak, Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, Udrugu invalida rada grada Siska i Grad Sisak, organizirala je niz radionica i predavanja u području aktivnog starenja s ciljem povećanja kvalitete života umirovljenika u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Foto 1 ALD3
Tako je doktorica Romina Kalesić Čulina održala predavanja o zdravlju i prevenciji bolesti osoba starije životne dobi. Za sprječavanje usamljenosti umirovljenika zaslužan je Boris Lemaić, poznati sisački florist koji provodi cvjećarske radionice i radionice uređenja vrta. Kako bi umirovljenici ostali vitalni i pokretni, kineziolog Marko Jurčević provodi tjedne radionice tjelovježbe i nordijskog hodanja. U pripremi i provedbi radionica korisnicima pomažu volonteri. Ukupno 36 volontera uključeno je u provedbu projektnih aktivnosti koje se nastavljaju i tijekom jeseni.
Tijekom ljeta organizirana su dva izleta na kojima su korisnici projekta posjetili Arboretum Opeku u Vinici, Čakovec, Đurđevačke pijeske i Suhopolje. U tijeku je organizacija još jedan izleta u ljepote Gorskog kotara. Uz umirovljenike na izletu su bili i volonteri koji su im pomagali u korištenju novih tehnologija. Ovaj izlet namijenjen umirovljenicima se pokazao kao pun pogodak te su mnogi priznali da su po prvi puta posjetili ovaj dio Hrvatske.
Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Lječilištu Topusko održat će se stručni skup na temu aktivnog života osoba treće životne dobi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Okrugli stol „Aktivni u mirovini“ održat će se 6. listopada i okupit će stručnjake iz područja aktivnog starenja, zdravstva, socijalne skrbi, demografije i socijalnog uključivanja koji će govoriti o izazovima i preporukama za aktivno starenje.
Foto 2 ALD3

----------
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.
GNS vidljivost


HCRV Facebook

naše aktivnosti

Hrvatska volontira

Manifestacijom nastojimo potaknuti što veći broj građana i organizacija na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca.