Vrline povezanosti: Programi u zajednici za mentalno zdravlje

četvrtak, 9.11.2023., Hotel Academia, Ivana Tkalčića 88, Zagreb

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na konferenciju "Vrline povezanosti: Programi u zajednici za mentalno zdravlje". Na ovom skupu, zajednički ćemo istražiti ključne teme i inicijative koje oblikuju naš pristup potencijalima volontiranja i civilnog društva te suradnje u zajednici u brizi za mentalno zdravlje.

Konferencija će okupiti različite dionike važne za ovu temu, nudeći svježe perspektive i pružajući priliku za dublje istraživanje potencijala volontiranja i programa u zajednici s ciljem jačanja društvene povezanosti, podrške i otpornosti.

Stavljajući zajednicu u središte rasprave o mentalnom zdravlju, konferencija će okupiti domaće i europske stručnjake kroz panel diskusiju, ponuditi primjere dobre prakse djelovanja civilnog društva i volontera u području mentalnog zdravlja te borbi protiv negativnih posljedica usamljenosti i izolacije.

Ova konferencija namijenjena je volonterskim centrima, organizatorima volontiranja, kao i ostalim relevantnim dionicima i donositeljima odluka u području razvoja volonterstva, zajednice i mentalnog zdravlja. Kroz predavanja, radionice i panel diskusije, zajedno ćemo istražiti kako povezanost može postati temelj za stvaranje snažnih, otpornih i podržavajućih zajednica. Pridružite se stručnjacima, aktivistima, volonterima i entuzijastima u ovom značajnom dijalogu o budućnosti naše povezanosti i pristupa mentalnom zdravlju kao zajedničkog zadatka naših zajednica.

Za sudjelovanje na konferenciji potrebno se prijaviti putem sljedeće poveznice, a prijave su otvorene do 3. studenoga 2023. Za sudjelovanje na konferenciji organiziran je i prijevoz autobusom iz Osijeka, Rijeke i Splita. Kontakt za više informacija: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Ovogodišnju nacionalnu konferenciju organizira DKolektiv – organizacija za društveni razvoj u suradnji s Hrvatskim centrom za razvoj volonterstva. Provedba nacionalne konferencije o volonterstvu sufinancirana je sredstvima Erasmus+ programa kroz projekt „Stop Loneliness, Start Volunteering“, čiji je nositelj Slovenska filantropija, a partneri na projektu Volunteer Ireland (Irska), FriSe (Danska), Centre for European Volunteering (Belgija), e.p.a. (Njemačka) i DKolektiv – organizacija za društveni razvoj (Hrvatska). Dio konferencije sufinancira se i sredstvima Europske unije kroz program CERV, projekt REVIVE.

PROGRAM KONFERENCIJE

„Vrline povezanosti: Programi u zajednici za mentalno zdravlje“

10:30 – 11:00 Dolazak i registracija sudionika

Moderatorica konferencije: Ana Mlinarić

11:00 – 11:15 Otvaranje konferencije i pozdravni govori

 • Lejla Šehić Relić, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj/Hrvatski centar za razvoj volonterstva
 • Katica Lažeta  Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike
 • Ivana Đerek Dubravčić, Grad Zagreb

11:15 – 12:30 Panel rasprava „Programi u zajednici za mentalno zdravlje: iskustva i perspektive iz Europe“

Panel rasprava okupit će stručnjake i praktičare iz Hrvatske, Danske, Slovenije i Irske te će potaknuti dijalog o važnosti i učinkovitosti pristupa u kojem zajednice igraju značajnu ulogu u promicanju i očuvanju mentalnog zdravlja. Panelisti će podijeliti svoja iskustva, spoznaje, analize i najbolje prakse te istražiti izazove i mogućnosti koje se javljaju u primjeni ovog pristupa u različitim europskim kontekstima.

 • Dannie Larsen, FriSe (Danska)
 • Niamh Moore, Volunteer Ireland (Irska)
 • Katarina Rotar, Slovenska filantropija
 • Marina Ajduković, Studijski centar socijalnog rada – Pravni fakultet Zagreb / Društvo za psihološku pomoć

12:30 – 13:00 Predstavljanje rezultata projekta „Stop Loneliness, Start Volunteering“

 • Eva Klobčar, Slovenska filantropija – kratko predstavljanje projekta
 • Jelena Kamenko Mayer, DKolektiv – organizacija za društveni razvoj – predstavljanje rezultata istraživanja o izazovima i odgovorima organizacija civilnog društva na probleme usamljenosti, izolacije i socijalne isključenosti mladih
 • Sabrina Lever, Slovenska filantropija – predstavljanje zbirke najboljih praksi
 • Eleni Papadopoulou, e.p.a. (Njemačka) – predstavljanje on-line kampanje i rezultata provedenih world cafea
 • Dannie Larsen, FriSe (Danska) – predstavljanje smjernica za volonterske centre i mrežne organizacije

13:00 – 14:00 Ručak

14:00 – 15:30 Programi u zajednici za mentalno zdravlje: potencijali za razvoj u Hrvatskoj? (uvodna prezentacija i world cafe metoda)

15:30 – 16:00 Zaključci i zatvaranje konferencije

Nacionalna konferencija 2023 logotipi 5